Ze zijn de laatste tijd veel in het nieuws geweest: de speed pedelecs. Maar wat moet u écht weten over deze razendsnelle E-bike, zoals de Concordia Speedbike? Wij zetten het voor u op een rijtje

Snelheid

Een speed pedelec gaat veel sneller dan een normale E-bike. Waar de trapondersteuning bij een Ebike4all Excellent stopt bij 25 kilometer per uur, haalt u met een Concordia Speedbike snelheden van 45 kilometer per uur. Om  deze maximum snelheid te halen moet u zelf wel flink doortrappen.

Kenteken

Een speed pedelec heeft sinds januari 2017 een geel kenteken nodig om op de openbare weg te mogen rijden. Deze krijgt u gratis bij de aankoop van een Concordia Speedbike. Als u op pad gaat neem dan altijd het kentekenbewijs mee.

De Concordia Speedbike is razendsnel dus let op uw snelheid.

Helm

Naast een geel kenteken is ook het dragen van een helm verplicht. Uw Ebike4all-dealer heeft verschillende goedgekeurde helmen klaar liggen die geschikt zijn voor de speed pedelec.

Rijbewijs

Om op een speed pedelec te mogen rijden heeft u minimaal een bromfietsrijbewijs nodig. Een autorijbewijs is ook geldig.

Verzekering

U heeft voor een speed pedelec een verzekering nodig voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Uw Ebike4all-dealer vertelt u daar graag wat meer over.

Bromfietsregels

Als bestuurder van een speed pedelec moet u zich houden aan de regels voor bromfietsen. Dit betekent dat u:

  • 45 kilometer per uur mag rijden op de rijbaan;
  • 30 kilometer per uur mag rijden op het bromfietspad binnen de bebouwde kom;
  • 40 kilometer per uur mag rijden op het bromfietspad buiten de bebouwde kom.

U mag niet op het fietspad rijden, tenzij dit met een bord is aangegeven.

Woon- werkverkeer

De speed pedelec ziet er niet alleen sportief uit, maar het is ook uitermate geschikt voor woon- werkverkeer. Wilt u meer redenen om met een Concordia Speedbike naar het werk te gaan, klik dan hier.

Bron: www.rijksoverheid.nl