Het kan erg vervelend zijn. Ben je net lekker aan het fietsen langs een mooie route, is je accu leeg. Daar hebben ze in Groningen een oplossing voor. Je kan daar je accu weer opladen met behulp van zeezoutaccu’s.

De provincie wilde een innovatieve en duurzame oplossing om fietsen aantrekkelijker te maken. Samen met een aantal innovatieve bedrijven hebben zij een oplaad- en informatiepunt ontwikkeld.

Het bankje genaamd STOPcontact.

Het bankje genaamd STOPcontact.

STOPcontact

Het STOPcontact, zo heet de duurzame multifunctionele bank. De stroom voor het oplaadpunt is afkomstig van de SolarRoad Kit, een stuk fietspad van zo’n tien vierkante meter met ingebouwde zonnepanelen. De opgewekte energie wordt opgeslagen in twee zeezout-accu’s. Deze accu’s zitten verpakt in de multifunctionele bank van gerecycled materiaal. De bank heeft een fietsenrek, vier stopcontacten en is voorzien van een digitaal informatiescherm. ​

Toeristen, die genieten van de mooie fietswegen in Blauwestad, kunnen bij het informatiepunt de accu’s van hun E-bike, tablet en telefoon weer opladen. Zo moet fietsen in Groningen nóg aantrekkelijker worden.

De accu's van het STOPcontact.

De fietsoplaadpunten van het STOPcontact.