Nederland is een fietsland, maar de auto domineert de infrastructuur in de grote steden. Dit blijkt uit onderzoek van Milieudefensie. De organisatie wil dat de fietser meer ruimte krijgt in het straatbeeld.

Auto is dominant

Hoewel de auto vroeger het symbool was van een groter wordende mobiliteit heeft het anno 2017 vooral de stad overgenomen. Maar liefst 55% van de straat wordt ingenomen door de auto (45% door rijdende auto’s en 10% parkeerplaatsen). De fietser heeft slechts 12% ruimte.

Doordat onze infrastructuur nu nog wordt gedomineerd door auto’s, is een omslag naar duurzame mobiliteitsvormen best lastig. Volgens Milieudefensie is een omslag hard nodig, aangezien 18% van alle Co2-uitstoot in Nederland wordt veroorzaakt door verkeer. Bovendien zorgen auto’s voor stank- en geluidsoverlast.

Meer fietspaden

Een flink aantal gemeenten zijn druk bezig om de problemen op lossen die auto’s met zich meebrengen. Zij maken meer ruimte voor mensen door extra ruimte te maken voor de fietser, autoluwe gebieden aan te leggen en nieuwe woonwijken minder parkeerplaatsen toe te wijzen.

Gelukkig is het niet in iedere wijk kommer en kwel voor de fietser. Zwolle, Almere en Groningen hebben de meeste fietspaden. De wijk met de meeste ruimte voor de fiets is de nieuwe Amsterdamse wijk Zeeburgereiland, die nog in ontwikkeling is. Hier krijgen fietsers 28% van de ruimte toebedeeld.

Nieuwsgierig hoe het staat in uw wijk of stad? Kijk dan op www.mijnruimte.nu.