Selecteer een pagina

Heeft u een Concordia Speedbike dan moet u mogelijk binnenkort uw vaste fietsroutes aanpassen. Door een wetswijziging worden deze speed pedelecs vanaf 1 juli gezien als bromfiets en mogen ze in de bebouwde kom niet meer op het fietspad. Ook fietssnelwegen zijn niet meer toegankelijk voor deze snelle elektrische fietsen. Dit kan voor veel irritatie zorgen.

RAI Vereniging en de Fietsersbond willen dat er een aparte vrijstelling komt voor speed pedelecs voor fietspaden met voldoende capaciteit. Zij willen samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu in kaart brengen welke paden wel en niet geschikt zijn. “De speed E-bike heeft enorm veel potentie bij de aanpak van files en is bij uitstek geschikt voor woon-werkverkeer. Dat moeten we stimuleren in plaats van tegenwerken”, zegt RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck op tweewieler.nl.

Maatwerk nodig

Directeur Fietsersbond Saskia Kluit sluit zich daarbij aan: “Snelfietsroutes in Nederland die nu alleen voor fietsers mogen worden gebruikt zijn breed en veilig genoeg om ook speed pedelecs toe te laten. Bijvoorbeeld de route Arnhem-Nijmegen. Ook binnen de bebouwde kom zijn er langs grote en drukke verkeersaders fietspaden die breed genoeg zijn. Er is maatwerk nodig. Met een apart verkeersbord kunnen we deze vrijstelling per fietspad verlenen.”

Volgens RAI Vereniging en de Fietsersbond heeft de speed pedelec veel potentie bij de aanpak van mobiliteits- en milieuproblemen. “In Nederland woont 66 procent van alle mensen binnen een afstand van 15 kilometers van hun werk”, stelt Saskia Kluit. “Een ideale reisafstand, want uit onderzoek blijkt dat 43 procent van de reizigers de fiets als alternatief ziet voor de auto als de woon-werkafstand niet groter dan 20 kilometer is.”

Bron: www.tweewieler.nl