Fietsen en smartphones gaan moeilijk samen. Een verkeerslicht in Rotterdam waarschuwt voor de gevolgen.

Op de Coolsingel in de Rotterdamse binnenstad wordt vandaag een speciaal stoplicht voor fietsers onthuld. Wie op het knopje van de paal drukt, krijgt liedjes te horen uit de afspeellijst die op de smartphone stonden van de verongelukte Tommy-Boy Kulkens (13). Zo meldt het AD.

Tommy-Boy zat in augustus 2015 op de fiets en was op weg naar Bussum, toen hij op zijn telefoon vast wat liedjes opzocht voor de verjaardag van zijn zus. Hij werd geschept door een auto en overleed aan zijn verwondingen.

Sindsdien probeert zijn vader Michael anderen te behoeden voor het gevaar van smartphones in het verkeer.

Twee Rotterdamse studenten van de Willem de Kooning Academie waren zo onder de indruk van Tommy-Boys lot, dat ze bij een kruispunt zijn verhaal projecteerden en zijn muziek lieten horen. Zij wilden het gedrag van mensen veranderen door een verhaal te vertellen, in plaats van enkel een gebod te zenden als ‘gebruik je telefoon niet achter het stuur’.

Geraakt

De gemeente Rotterdam was op haar beurt geraakt door het idee van de studenten. De gemeente ontwikkelde hun installatie door tot een écht stoplicht, om zo ‘een belangrijke boodschap’ te kunnen verspreiden.

Wie vanaf vandaag staat te wachten op de kruising Coolsingel-Meent, hoort de liedjes van het jonge verkeersslachtoffer en leest: ‘Druk op de knop voor het volgende nummer. Tommy-Boy Kulkens (13) overleed op de fiets. Hij was bezig met muziek op zijn telefoon. Je luistert nu naar zijn playlist. P(l)ay Attention.’

Het bijzondere verkeerslicht wordt onthuld in aanwezigheid van Tommy-Boys vader. Elke twee maanden verhuist het verkeerslicht naar een ander Rotterdams kruispunt.

Bron: Algemeen Dagblad